Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Διοικητική αυτονομία αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα Κουφονήσια (!)

Στα Κουφονήσια συνεδρίασε το Σάββατο το Τοπικό Συμβούλιο και συζήτησε το θέμα της διοικητικής αυτονομίας του νησιού, λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση για τη διεκδίκησή της. Κατά τη συνεδρίαση, επισημάνθηκε από όλους, ότι άλλα νησιά σιγά-σιγά, αλλά σταθερά κάνουν βήματα μπρος, ενώ, όπως εκτιμούν, η συνένωση που επέβαλε ο "Καλλικράτης", έφερε τα Κουφονήσια δεκαετίες πίσω. Το θέμα, έχει τεθεί και σε εκπροσώπους...
της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά τις επισκέψεις τους στο νησί. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μιλώντας σχετικά στο naxosnews.gr, είχε πει ότι είναι κατανοητό το αίτημα, αφού θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα από τη συνένωση με τη Νάξο. Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μπορεί να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, όμως κρατάει αποστάσεις για το θέμα...
Οι λόγοι είναι ευνόητοι και ο κυριότερος αφορά στη διαφορά δυναμικής που έχει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ιδιαίτερα για τη διεκδίκηση ζητημάτων.

Από την άλλη, δύσκολο να επιλυθούν προβλήματα που από την πρώτη στιγμή ανέκυψαν και οφείλονται σε ασάφειες του νόμου για τη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων των νησιών και τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει, στην αντικειμενική δυσκολία που η απόσταση δημιουργεί για όλα τα ζητήματα που χρειάζονται επίλυση, αλλά και στην αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που δημιούργησε η διοικητική συνένωση της Νάξου με τέσσερα νησιά.

Για παράδειγμα, ούτε η πάγια προκαταβολή δεν έχει δοθεί στα νησιά ώστε αν συμβεί κάτι έκτακτο να μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στις ανάγκες συντήρησης, επισκευής, προμηθειών ή στην καθυστέρηση πληρωμών, έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη.

Η διοικητική αυτονομία που επιθυμούν οι κάτοικοι στα Κουφονήσια, εκτός από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να τη διεκδικήσουν ώστε να διαχειρίζονται και πάλι "τα του οίκου τους", έχει τα αίτιά της.
Επειδή είναι γνωστό ότι πολύ δύσκολα θα άλλαζε κάτι στο χάρτη της αυτοδιοίκησης και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες, μήπως η κεντρική διοίκηση του δήμου, με γνώμονα την εμπειρία που απόκτησε το χρόνο που πέρασε, θα έπρεπε να ξεφύγει από αγκυλώσεις, να αλλάξει όσα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, να εκχωρήσει στους αντιδημάρχους και στα τοπικά όργανα όσες αρμοδιότητες της δίνει το δικαίωμα ο νόμος, ώστε οι εκλεγμένοι των νησιών να αναλάβουν τις ευθύνες τους;
Έτσι, κι αφού είναι φύσει αδύνατον να αντεπεξέλθει επαρκώς η διοίκηση από τη Νάξο στις καθημερινές ανάγκες τεσσάρων νησιών, θα αποδώσει, σε ένα βαθμό, την αυτο-διοίκηση στα νησιά, που χωρίς να το επιθυμούν, έχασαν.

Πηγή: http://www.naxos-news.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...