Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ - Τι προβλέπεται για αντιδημάρχους και προέδρους των Δημοτικών Νησιωτικών Κοινοτήτων

 Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιέχει ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη και την μπλε κάρτα. Η συζήτηση και ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Μ. Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις ρυθμίσεις για το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και τις εργοδοτικές εισφορές. Με το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη πιθανότατα ολοκληρώνεται...
το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Νωρίτερα, αρκετοί βουλευτές αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την είσοδο, διαμονή και απασχόληση στη χώρα μεταναστών, με υψηλή εξειδίκευση από τρίτες χώρες. Επισήμαναν, όμως, ταυτόχρονα, ότι η ανεργία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ελλάδα, αναγκάζοντας πολλούς νέους με υψηλή μόρφωση να φύγουν στο εξωτερικό στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης εξήγησε ότι το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επιδιώκουν την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει ο Καλλικράτης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έκανε διεξοδικό διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς. Ωστόσο, κατήγγειλε ότι ο Καλλικράτης θεσμοθετήθηκε με προχειρότητα και σε λανθασμένη χρονική στιγμή, καθώς είχε ξεσπάσει ήδη η οικονομική κρίση που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι καταψηφίζει ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Ζιώγας, εκτιμώντας ότι από τον Ιούνιο έρχονται πιο άγρια μέτρα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι θεσμοθετούνται διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των έργων που προχωρούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα, ενώ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας κατήγγειλε ότι η ΕΕ προωθεί νέο, πιο σκληρό σχέδιο στην αναζήτηση φθηνών εργαζομένων.

Ούτε και ο ΛΑΟΣ ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, κυρίως για το κομμάτι που αναφέρεται στη δυνατότητα απασχόλησης μεταναστών από τρίτες χώρες με υψηλή εξειδίκευση, αλλά και για την τροπολογία που αφορά την τακτική κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης κάλεσε την κυβέρνηση να στείλει ως απαράδεκτη στις Βρυξέλλες την οδηγία για τη μπλε κάρτα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο και πρέπει άμεσα να απελαθούν οι λαθρομετανάστες.

Αντιθέτως, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης είπε ότι το νομοσχέδιο μιλά για την περιφερειακή ανασυγκρότηση ενός κράτους που είναι πληγωμένο, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Αναφέρθηκε, όμως, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και διερωτήθηκε «πού να είναι σήμερα άραγε οι μικροί πρωθυπουργοί της Περιφέρειας που θα είχαν θέση με τον Καλλικράτη».

Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διότι, όπως είπε η ειδική αγορήτρια Μίκα Ιατρίδη, προσπαθεί να διορθώσει τις ατέλειες του Καλλικράτη με τρόπο που δεν είναι επαρκής. «Είναι σα να κινδυνεύει να πέσει το σπίτι σου και αντί να ενισχύσεις τα θεμέλια, κοιτάς απλώς κάποιες ατέλειες» είπε η βουλευτής ενώ, αναφερόμενη στις διατάξεις για τη μπλε κάρτα, αναγνώρισε ότι πρέπει να ενσωματωθεί. Προειδοποίησε, όμως, ότι το μεταναστευτικό είναι πλέον σαν την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως τροποποιήθηκε μετά τη συζήτησή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προχωρούν, μεταξύ άλλων, προς ψήφιση:

Στο άρθρο 207, αναφέρεται, ότι ορίζονται αντιδήμαρχοι για τις Δημοτικές Νησιωτικές Κοινότητες, σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δήμου από τις Δημοτικές Νησιωτικές Κοινότητες με αρμοδιότητες:

1. Την υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης, απασχόλησης και τουριστικής προβολής.
Εκπόνηση μελετών
Εκτέλεση έργων και προμηθειών
Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που μπορεί να του μεταβιβάζει ο δήμαρχος’

2. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Νησιωτικής Κοινότητας, καλείται υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Νησιωτικής Κοινότητας, αλλιώς η συνεδρίαση είναι άκυρη.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, εγγράφει υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου τα θέματα που προτείνει ο αντιδήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος, λαμβάνει μέρος στη συνεδρίαση με δικαίωμα λόγου.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, αρκεί επιπλέον των οριζόμενων στο άρθρο 81 του παρόντος νόμου (Καλλικράτης) αρμοδιοτήτων και τις ακόλουθες:
α) Έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκαταστημένες στη Δημοτική Κοινότητα και των δημοτικών τεχνικών συνεργείων που λειτουργούν σ’ αυτήν.

β) Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα, καθώς και την εκτέλεση εργασιών συντήρησης δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας καθώς και παροχής υπηρεσιών εξωρραϊσμού, καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

γ) Υπογράφει με εξουσιοδότηση του δημάρχου, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα, που εγκρίνονται από τις διοικητικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της κοινότητας.

δ) Ασκεί τις αρμοδιότητες της χορήγησης αδειών καταστημάτων και αρμοδιότητας του Δήμου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας και της έκδοσης πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης και της έκδοσης βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας

ε) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που μπορεί να του μεταβιβάζει με απόφασή του ο δήμαρχος που αφορά τη Δημοτική Κοινότητα.

Στο τελευταίο εδάφιο της πραγράφου 2 του άρθρου 59 του Ν. 3852/2011, αντικαθίσταται ως εξής:
Στην περίπωση που στους νησιωτικούς δήμους, ο αριθμός των αντιδημάρχων που ορίζονται βάσει του πληθυσμού, είναι μικρότερος από τον αριθμό των Δημοτικών Ενοτήτων, τότε αυτός προσαυξάνεται, ισάριθμα με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του άρθρου 207 του παρόντος.

Πηγές: in.gr - naxos-news.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...