Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Αναφορές στο βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτη Κέρκυρας και Παξών Μεθόδιου Κοντοστάνου "Αρχείον και καθημερινά περιστατικά γεγονότα επί Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής" για τα Διαπόντια Νησιά


Στο βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτη Κέρκυρας και Παξών Μεθόδιου Κοντοστάνου με τίτλο: "Αρχείον και καθημερινά περιστατικά γεγονότα επί Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής" που εκδόθηκε στην Κέρκυρα το 1949, υπάρχουν αρκετές άκρως ενδιαφέρουσες και άγνωστες αναφορές για τα Διαπόντια Νησιά.
Στη σελίδα 358 του βιβλίου αναφέρεται ότι...
περιήλθαν στα χέρια του Μητροπολίτη δύο έγγραφα στις 30 Δεκεμβρίου 1943.
 Το πρώτο αφορούσε τον όρκο του διορισμένου από τον Ιταλό Διοικητή των Ιόνιων Νησιών Piero Parini  Δημάρχου Διαποντίων Αναστασίου Εμμανουήλ Κέντρου, που έδωσε με μάρτυρες πατριώτες Οθωνιώτες και πολιτικούς εξόριστους που βρισκόταν στο νησί στις 22 Αυγούστου 1942,  ότι θα προστατεύσει τους συνδημότες του από τους κατακτητές μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του!
Διαβάζοντας την ορκωμοσία διακρίνει κανείς τον πραγματικό πατριωτισμό του Δημάρχου, αν και ο ίδιος ήταν διορισμένος από τους Ιταλούς κατακτητές.

Δείτε την  ορκωμοσία:


Το δεύτερο έγγραφο αφορούσε πάλι  το Δήμαρχο Διαποντίων και ήταν διάγγελμά του με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 1942 απευθυνόμενο προς το Ελληνικό λαό, προκειμένου να του ανυψώσει το ηθικό του.
Δείτε το διάγγελμα:Στη σελίδα 180 του βιβλίου αναφέρει ο μητροπολίτης ότι στις 28 Μαΐου 1943 πληροφορήθηκε για το βομβαρδισμό πλοιάριου από το Μαθράκι και ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τους διασωθέντες.

Δείτε το απόσπασμα:

Στη σελίδα 222 αναφέρει ότι τον πληροφόρησε και πάλι ο Δήμαρχος Διαποντίων για τους πανηγυρισμούς των κατοίκων των Οθωνών και καραβινιέρων που έγιναν στις 26 Ιουλίου 1943, ύστερα από ψευδείς φήμες ότι παραιτήθηκε ο Μουσολίνι.

Δείτε το απόσπασμα:


Τέλος στη σελίδα 299 αναφέρεται σε εμπιστευτική επιστολή, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 1943, του πατριώτη Δημάρχου Διαποντίων που του την μετέφερε στις 22 Σεπτεμβρίου 1943 πολιτικός εξόριστος προερχόμενος από τους Οθωνούς.

Δείτε το απόσπασμα:

Για την ιστορία ο Μουσολίνι, μετά την κατάληψη των νησιών του Ιονίου, ανέθεσε την πολιτική τους διοίκηση στο ΄΄Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων Ιονίων Νήσων΄΄, με έδρα την Κέρκυρα και επικεφαλής τον Piero Parini, (Αρχηγός Πολιτικών Υποθέσεων) άνθρωπο ικανό και ευέλικτο.
 
Ο Parini προχώρησε στις 18 Μαΐου 1942 στην κατάργηση του κοινοτικού συστήματος οργάνωσης, που είχε θεμελιωθεί με το Νόμο ΔΝΖ΄ του 1912, εισήγαγε το σύστημα της δημοτικής διαίρεσης και διόρισε δημάρχους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, αλλά στα Διαπόντια Νησιά φαίνεται η επιλογή του να ήταν ατυχής, αφού επέλεξε για Δήμαρχο τον πατριώτη Αναστάσιο Εμμανουήλ Κέντρο.
 Ειδικά, η δημοτική διαίρεση του Parini στην Κέρκυρα (σύσταση 23 δήμων- μεταξύ αυτών και το Δήμο Διαποντίων) εμφανίζει εκπληκτική ομοιότητα με την αντίστοιχη του 1866, σε σημείο που να υποθέτει κανείς ότι ο Parini αντέγραψε την πρώτη δημοτική διαίρεση που εφάρμοσε το ελληνικό κράτος στα Ιόνια Νησιά.
Βλέπουμε ότι ακόμη και οι Ιταλοί κατακτητές σεβάστηκαν το Δήμο Διαποντίων, σε αντίθεση  με τον υπουργό κο Ραγκούση  και τον υφυπουργό του κο Ντόλιο που τον κατάργησαν το 2010!

Καλό είναι στους κυρίους αυτούς να τους αποσταλεί ένα αντίτυπο του βιβλίου του Μητροπολίτη για ενημέρωσή τους......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...