Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη για τα προβλήματα των Διαπόντιων Νησιών


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κέρκυρας Χρήστου Σκούρτη με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαπόντια νησιά, με κυριότερα το συγκοινωνιακό και του τομέα της υγείας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ερείκουσας Σπύρος Αργυρός, Μαθρακίου Σπύρος Αργυρός και Οθωνών Τάσος Κασσίμης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Καταβάτη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Τηλέμαχος Μωραΐτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Νοσοκομείου Κώστας Γρηγορόπουλος.
Όσον αφορά στη συγκοινωνιακή σύνδεση των διαπόντιων νησιών με το λιμάνι... του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα της πρόσχωσης του λιμανιού δεν έχει ξεπεραστεί και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει πρόβλημα προσέγγισης και ελλιμενισμού των σκαφών.
Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι να αποκοπούν τα διαπόντια νησιά από το πλησιέστερο λιμάνι από το οποίο εξυπηρετούνται οι επιβάτες για τη μετακίνηση τους καθώς και η μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων για την τροφοδοσία των νησιών.
Πριν από λίγο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αλιέων της περιοχής και για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των διαπόντιων νησιών προέβη, χωρίς να εμπίπτει στις αρμοδιότητες της, σε μικρής έκτασης παρέμβαση για την απομάκρυνση της άμμου και των φερτών υλικών.
Για την οριστική επίλυση του προβλήματος όμως, απαιτείται μεγάλης έκτασης παρέμβαση υψηλού προϋπολογισμού. Όπως είναι γνωστό, το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία των μικρών λιμανιών, η λειτουργία των οποίων, δεν καθορίζεται από ένα, συγκεκριμένο φορέα, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται σαν «ορφανά» λιμάνια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης: «Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά, η αναγκαιότητα το Υπουργείο Ναυτιλίας επιτέλους να εντάξει τα λιμάνια σε κάποιον φορέα ή να παραχωρηθούν οι αρμοδιότητες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση Α! και Β! βαθμού».
Όσον αφορά στα προβλήματα του τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουν τα διαπόντια νησιά, διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν γιατροί στα αγροτικά ιατρεία αλλά διατυπώθηκε το αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Νοσοκομείου, να υπάρχει ρύθμιση ώστε να καλύπτονται από γιατρούς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης εξετάστηκε η προοπτική αναβάθμισης των αγροτικών ιατρείων καθώς επίσης να λειτουργήσει η τηλεϊατρική.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:
« Προσεγγίσαμε για μια ακόμα φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαπόντια νησιά κυρίως όσον αφορά τη συγκοινωνιακή σύνδεση με τη Κέρκυρα για να μην νιώθουν οι κάτοικοι τους το αίσθημα του αποκλεισμού αλλά και θέματα που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών του τομέα της υγείας. Υπάρχει πνεύμα καλής συνεργασίας με τους Αντιδημάρχους αρκεί βέβαια και το κράτος επιτέλους να διευκρινίσει από την πλευρά του εκκρεμή ζητήματα όπως το θέμα των «ορφανών» λιμανιών και να εκχωρήσει πόρους και αρμοδιότητες, ώστε να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...