Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση της Άντζελας Γκερέκου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων


ΘΕΜΑ: Σχέδιο Νόμου αρμοδιότητας σας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίων


Τα Υδροπλάνα μπορούν να αποτελέσουν για τις νησιωτικές περιοχές μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση και μία επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Να επισημανθεί ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου, τα οποία διαθέτουν παρόμοια γεωμορφολογία με αυτή της χώρας μας η λύση της χρήσης Υδροπλάνων έχει... υιοθετηθεί με επιτυχία εδώ και χρόνια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη τους.
Σε συγκεκριμένες δε περιπτώσεις, όπως τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά η λειτουργία των Υδροπλάνων ενδεχομένως να αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, καθώς δύνανται να εκτελούν διάφορα είδη πτήσεων (επιβατικές πτήσεις, νοσοκομειακές πτήσεις αεροδιακομιδής ασθενών, πτήσεις έρευνας και διάσωσης, κλπ).
Οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου επεξεργάζονται εδώ και καιρό ένα σχέδιο νόμου προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αδειοδότησης νέων Υδατοδρομίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση δημιουργίας Υδατοδρομίων σε περιοχές Natura καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που λειτουργούν ως αγκυροβόλια πλοίων. Κατ αυτό τον τρόπο όμως απαγορεύεται η λειτουργία Υδατοδρομίων σε ολόκληρα νησιά του Ιονίου όπως οι Παξοί και τα Διαπόντια Νησιά τα οποία αφενός έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολο τους ως Natura, αφετέρου δεν διαθέτουν σύγχρονες λιμενικές υποδομές παρά μόνο αγκυροβόλια πλοίων.

Κατόπιν τούτων ρωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του σχετικού Σχεδίου Νόμου για την αδειοδότηση των Υδατοδρομίων;

Ποιο θα είναι το προβλεπόμενο καθεστώς αδειοδότηση Υδατοδρομίων σε περιοχές ή νησιά που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura;

Η Ερωτούσα Βουλευτής

Άντζελα Γκερέκου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...