Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Η παρέμβαση του Αντιδημάρχου Μαθρακίου Σπύρου Αργυρού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου στη συζήτηση για τον Καλλικράτη

Μου δίνεται η ευκαιρία λοιπόν απόψε, να εκθέσω την άποψή μου, η οποία εκφράζει απόλυτα τους Μαθρακιώτες μετά και από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού κοινοτικού συμβουλίου, που είχαμε το Σαββατοκύριακο και η οποία ήταν και παραμένει η ίδια από τη δημιουργία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Ι έως και σήμερα, «Κάθε νησί και δήμος».
Στα νησιά και ειδικά στα μικρά νησιά, τα προβλήματα είναι πολλά και ιδιαίτερα. Την ιδιαιτερότητα αυτή των μικρών νησιών την αναγνωρίζει...
το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Μπορεί τα προβλήματα στα νησιά να είναι παρόμοια, όμως έχουν διαφορετική προτεραιότητα.
Η μέχρι τώρα ανάπτυξη στα Διαπόντια Νησιά, μεταξύ των, είναι άνιση και όπως γνωρίζετε τα παραπλήσια έργα, μεταξύ νησιών, δεν υπάρχει όφελος στο πλησιέστερο νησί.
Τα μικρά νησιά πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη δυνατότητα στις αποφάσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία. Σ’ ένα μικρό νησί αυτοδιοίκητο επιτυγχάνεται ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης, αφού το αποτέλεσμα διαχέεται εξ ολοκλήρου στα όρια του νησιού.
Εγώ και οι ακρίτες που κατοικούν στο Μαθράκι και «κρατούν Θερμοπύλες» όπως κάποιοι λένε, ζητάμε ισονομία και ισοπολιτεία. Η δικαιοσύνη είναι το μεγαλύτερο αγαθό της Δημοκρατίας. Οι αδικίες πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν όμως αφού εντοπιστούν είναι χρέος της πολιτείας να διορθώνονται.
Είναι ντροπή αγαπητοί συνάδελφοι να έχουμε φθάσει στο σημείο να ικετεύουμε ένα Κράτος Δικαίου για το αυτονόητο, το Μαθράκι να γίνει το ίδιο με τ’ άλλα ισότιμα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, και όχι να επιδιώκω να γίνει σαν τα ευρωπαϊκά νησιά με τα ειδικά καθεστώτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως Ελιγολάνδη (Γερμανία), το νησί Sark (Γαλλία) και τόσα άλλα.
Χρειαζόμαστε λοιπόν αυτοδιοίκητα Διαπόντια Νησιά και ένα στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου να υπερπηδηθούν τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα των Νησιών και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και πραγματική κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Δε μπορεί στο Ιόνιο Πέλαγος, στα Επτάνησα να υπάρχουν 14 (δεκατέσσερα) κατοικημένα νησιά και με την εφαρμογή του Καλλικράτη, να γίνουν μόνο 8 (οκτώ) νησιά Δήμοι, δηλαδή ποσοστό 57% ενώ στο Αιγαίο με 63 (εξήντα τρία) κατοικημένα νησιά, έγιναν δήμοι τα 59 (πενήντα εννέα) νησιά δηλαδή ποσοστό 94% περίπου. Και ξέρετε γιατί αγαπητοί συνάδελφοί δεν έγινε το απόλυτο στο Αιγαίο; Γιατί δεν έγιναν δήμοι οι Μικρές Κυκλάδες. Διότι ήταν πολιτική απόφαση του κ. Ραγκούση, που όπως γνωρίζετε κατάγεται από τη διπλανή Πάρο, για λόγους που δε θέλω να αναφέρω στο συμβούλιο μας, διότι δεν τιμούν τους πολιτικούς μας. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι δεν έγιναν δήμοι όχι λόγω κριτηρίων αλλά …..………..
Από την άλλη νησιά όπως: Γαύδος με 98 κατοίκους, Αγαθονήσι (150 κάτοικοι), Σίκινος (238 κάτοικοι), Ανάφη (273 κάτοικοι), Χάλκη (313 κάτοικοι), Άγιος Ευστράτιος (371 κάτοικοι), Μεγίστη (430 κάτοικοι), Τήλος (533 κάτοικοι), Ψαρά (422 κάτοικοι), Κίμωλος, Λειψοί, Αγκίστρι, Φολέγανδρος, Ελαφόνησος κ.α., τα οποία είναι ισότιμα πληθυσμιακά με το Μαθράκι, Οθωνούς και Ερείκουσα, έγιναν δήμοι, ενώ εμείς όχι. Δεν είναι αδικία λοιπόν αυτό;
Σε μια περίοδο που οι κάτοικοι του Μαθρακίου και των άλλων δύο νησιών, Οθωνοί και Ερείκουσα, δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης για να κρατηθούν στους τόπους τους και να αποκαταστήσουν αδικίες χρόνων, έρχεται η δικιά μας πολιτεία και με τις αποφάσεις της μας καθιστά πολίτες Β΄ κατηγορίας. Δηλαδή πολίτες Ιονίου Πελάγους.
Μα πως είναι δυνατόν να μην είναι εφικτό για το Ιόνιο και να είναι εφικτό για το Αιγαίο το «κάθε νησί και Δήμος»;
Μα πως είναι δυνατόν τα μικρά νησιά του Αιγαίου για το έτος 2012, να έχουν προϋπολογισμό, όπως: Γαύδος (98 κάτοικοι) 1.273.424,00 €, Αγαθονήσι (150 κάτοικοι) 3.399.815,00 €, Σίκινος (238 κάτοικοι) 767.230,00 €, Χάλκη (313 κάτοικοι) 1.890.397,00 €, Άγιος Ευστράτιος (371 κάτοικοι) 1.171.300,00 € κ.α.
Και ερωτώ αγαπητοί συνάδελφοι, αυτοί οι προϋπολογισμοί για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, είναι εφικτοί, στη σημερινή οικονομική περιπέτεια που περνά η χώρα μας;
Λοιπόν, δε νομίζω ότι θα πτωχεύσουν την Ελλάδα το Μαθράκι, οι Οθωνοί και η Ερείκουσα. Μάλλον μπορεί να τη σώσουν με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που ορίζουν. Ας δούμε λοιπόν τα Διαπόντια νησιά με εθνική συνείδηση, ψυχραιμία και Δικαιοσύνη. Προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στη δυστυχία των κατοίκων των νησιών μας.
Γι’ αυτό πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να προσπαθήσουμε ώστε ο τοπικός πληθυσμός των νησιών μας να παραμείνουν στον τόπο τους, διότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ένα μείζων πρόβλημα για τα μικρά και άγονα νησιά. «Νησιά χωρίς κατοίκους είναι βραχονησίδες» με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πάντως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα ξεμοναχιασμένα πρόβατα τα τρώει εύκολα ο λύκος και στην προκειμένη περίπτωση των Διαποντίων τα πρόβατα δεν είναι μόνο ξεμοναχιασμένα αλλά και απροστάτευτα από τους πολιτικούς μας.
Η ηθική βάση για τη χωροταξική μεταρρύθμιση του νέου Καλλικράτη πρέπει να βασίζεται στη ρήση: «Treat equals equally and unequels unequally in proportion to their difference». Δηλαδή αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας όταν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όσοι δεν είναι ίσοι. Τα νησιά δεν είναι χωριά.
Εάν λοιπόν θέλει η κεντρική εξουσία τα μικρά νησιά να μείνουν ζωντανά και κοιτίδες ανάπτυξης θα πρέπει να «σκύψει» επάνω σε αυτά με περισσότερη γνώση και τόλμη.
  1. Ζητάμε να εφαρμοστεί η ισονομία και η ισοπολιτεία σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, ούτως ώστε το Μαθράκι, οι Οθωνοί και η Ερείκουσα να γίνουν δήμοι, όπως όλα τα άλλα νησιά με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά.
  2. Ζητάμε τα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, να χαρακτηριστούν σαν πολύ μικρά νησιά και να αποτελέσουν μια νέα κατηγορία , με ειδικό καθεστώς χρηματοδοτήσεων τόσο από κρατικούς πόρους, όσο και από Ευρωπαϊκά κονδύλια.
  3. Ζητάμε την υποχρεωτική εκπροσώπηση των Διαποντίων νησιών με εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο στην αιρετή Π.Ι.Ν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...