Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Ενόψει αναθεώρησης του "Καλλικράτη"


Άρθρο του Στέφανου Πουλημένου
Είχε και έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη" στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί αποτυπώθηκε σ' αυτήν εύγλωττα η αντίληψη της κάθε πλευράς για την σημερινή πραγματικότητα στο Δήμο και το μέλλον της αυτοδιοίκησης στο νησί μας.
Παρακολουθώντας κανείς από την τοπική τηλεόραση τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες, είχε την ευκαιρία ν' ακούσει τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις του ζητήματος, που αναφέρεται στο χωροταξικό του "Καλλικράτη" για την Κέρκυρα. Και συγκεκριμένα:
Η πρώτη - αυτή του Δημάρχου και της δημοτικής πλειοψηφίας - που υποστηρίζει ότι αιτία των προβλημάτων που σήμερα καταγράφονται στις διάφορες λειτουργίες του Δήμου, είναι η οικονομική αποδυνάμωσή του και ο ασφυκτικός έλεγχος του κράτους και της γραφειοκρατίας. Συνοψίζονται περίπου στο ρητορικό ερώτημα που διατύπωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Δήμαρχος, λέγοντας "τι να μοιράσουμε, τη μιζέρια μας;".
Η πλευρά αυτή, δείχνει να μην αποδέχεται την παρατήρηση ότι πολλές από τις δυσλειτουργίες του Δήμου για τις οποίες διαμαρτύρεται συχνά η περιφέρεια, οφείλονται στο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που έχει επιλεγεί. Την ίδια ώρα γίνεται μεν λόγος και για περιθώρια περιστολής των δημοτικών δαπανών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι την ανάγκη αυτή τη συμμερίζεται στο σύνολό της η Δημοτική Αρχή.
Η δεύτερη προσέγγιση, από δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και από τον επί των Οικονομικών Αντιδήμαρχο, έχει την άποψη ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αναθεώρησης του "Καλλικράτη" που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, για να αλλάξει και ο χάρτης της αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα, όπως θα συμβεί σε δύο - τρία ακόμη μεγάλα νησιά της χώρας μας.
Η θέση αυτή - υποστηρίζουν - θα δώσει τη δυνατότητα να υπηρετηθούν αποτελεσματικότερα οι τοπικές κοινωνίες και ο τόπος, στη βάση της αρχής της εγγύτητας, που πρέπει να χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση. Δεν έχει ωστόσο, η προσέγγιση αυτή μπει σε κορυφαίας σημασίας "λεπτομέρειες" που αφορούν τα όρια των νέων ΟΤΑ και την βιωσιμότητά τους στις κρατούσες συνθήκες.
Υπάρχει βεβαίως η εμπειρική εκτίμηση των δεδομένων και των δυνατοτήτων, αλλά, νομίζω, πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να καταγράφονταν και τα αντικειμενικά βασικά οικονομικά μεγέθη, τα οποία θα δικαίωναν την προοπτική της διάσπασης, στα 3 ή 4, του ενιαίου σήμερα Δήμου.


Η τρίτη, τέλος, προσέγγιση, είναι αυτή που εντάσσει την όποια μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας. Οι δύο παρατάξεις της αριστεράς στο Δημοτικό Συμβούλιο, βλέπουν ως δευτερεύουσας σημασίας τις όποιες διεργασίες γύρω από μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του "Καλλικράτη" και προτάσσουν ζητήματα κεντρικών πολιτικών επιλογών, όπως το μνημόνιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πόροι της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα κλπ.

Υπάρχει ωστόσο και κάτι στο οποίο φαίνεται πως συγκλίνουν όλες οι πλευρές. Είναι η ανάγκη, τα Διαπόντια, με την μια ή την άλλη μορφή, να αυτονομηθούν αποτελώντας μία ή τρεις αυτοδιοικητικές οντότητες.

Ετσι έχοντας τα πράγματα και μετά την χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία - εν καιρώ - θα ασχοληθεί με το θέμα, φαίνεται πως στο υπουργείο Εσωτερικών, τη θέση του Δήμου ενόψει της αναθεώρησης του "Καλλικράτη", θα εκφράζει επίσημα, μόνο η προσωπική επιστολή του Δημάρχου και όχι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από μια γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία παραμένει ανενεργός και μηδέποτε συγκληθείσα.
Υπάρχουν βεβαίως και οι άλλες φωνές που έχουν τη δικό τους πολιτικό βάρος, αν και δεν είναι πάντα αυτό που κρίνει τις τελικές αποφάσεις.
Και μη ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμη η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κέρκυρας, υπάρχουν τα πολιτικά κόμματα, υπάρχουν οι θεσμικοί φορείς, που ο λόγος τους, επίσημος ή ανεπίσημος, είναι δυνατόν να επηρεάσει προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, τις εξελίξεις.
- Τι κρίμα που η Κέρκυρα δεν έχει μια ενιαία και απόλυτα καθαρή θέση για το πού θέλει να πάει και πώς θέλει να πορευτεί.

* Είναι διευθυντής της εφημερίδας Η Κέρκυρα Σήμερα, πρώην νομάρχης Κερκύρας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...