Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Τέρενς Κουίκ: 10 μικρά νησιά εκπέμπουν SOS

Aπό το Γραφείο Τύπου

Την κραυγή απόγνωσης των αντιδημάρχων δέκα μικρών νησιών που έχουν βυθιστεί στην εγκατάλειψη και προτείνουν την εκπόνηση σχεδίου σωτηρίας, προκειμένου να προστατευθούν έστω και την τελευταία στιγμή από την πολιτική των Μνημονιών και τις οδηγίες της Τρόϊκας, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον... Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους Υπουργούς Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Μουσουρούλη, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Τα νησιά είναι: Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, Καστός, Κάλαμος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Αντικύθηρα. 
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση θέλησε να κόψει με εντολή Τρόϊκας και Στουρνάρα την πενιχρή αντιμισθία των αντιδημάρχων αυτών, αλλά υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τους Bουλευτές όλων των κομμάτων και το θέμα σταμάτησε. 
Σύμφωνα με επιστολή των δέκα αντιδημάρχων, που παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους λοιπούς αρχηγούς των κομμάτων, «η εξαίρεση των προαναφερομένων περιοχών από τον Καλλικράτη, βάσει της αρχής «κάθε νησί και Δήμος», συνιστά κατάφωρη καταπάτηση της αρχής της ισότητας». 
«Έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε δέκα νησάκια μοναδικής ομορφιάς, με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο, ευαίσθητα οικοσυστήματα στη στεριά και στη θάλασσα που χρήζουν προστασίας, μνήμες ιστορίας και πολιτισμού αιώνων και χιλιετιών», υπογραμμίζουν οι αντιδήμαρχοι και τονίζουν πώς «ο μικρός πληθυσμός των νησιών αυτών, δεν ήταν αρκετός για να συγκινήσει την Κεντρική Εξουσία ώστε να φτάσει η φωνή τους μέχρι τα αυτιά των αρμοδίων». 
Τα νησιά των δέκα τοπικών αρχόντων, βρίσκονται ένα στάδιο πριν την εγκατάλειψη. Τα περισσότερα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης, οι συγκοινωνίες είναι ελλιπείς, τα λιμάνια προβληματικά, αγροτικός ιατρός δεν υπάρχει, ενώ το κόστος οικοδομής λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς, είναι διπλάσιο έως και τριπλάσιο από την ίδια οικοδομή σε οποιαδήποτε πόλη ή χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 
Και επειδή όλα τα νησιά μας, μικρά και μεγάλα εκτός από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ορίζουν ΠΑΤΡΙΔΑ, οι δέκα αντιδήμαρχοι προτείνουν την εκπόνηση σχεδίου σωτηρίας, ώστε να σωθούν έστω και την τελευταία στιγμή από τις αδηφάγες ορέξεις των μεγαλοκαρχαριών της ελεύθερης αγοράς. 
Στα πλαίσια αυτά, οι τοπικοί άρχοντες προτείνουν τη δέσμευση ποσού κεντρικά και όχι από τις Περιφέρειες για τα 10 μικρά νησιά, τη δημιουργία ευέλικτης διαχειριστικής ομάδας που θα ασχοληθεί με τις περιοχές αυτές, το διορισμό τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση μελετών μέχρι την οριστική ένταξη των έργων και τη δυνατότητα απευθείας σύμβασης των Δήμων με ΑΕΙ, ολοκλήρωση έργων για την αύξηση της προσβασιμότητας (λιμάνια, συγκοινωνίες, αγκυροβόλια κλπ), τη δημιουργία τουριστικών υποδομών, τον άμεσο διορισμό αγροτικών ιατρών, τη διατήρηση των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών και την προβολή των νησιών προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα. 
«Τι απαντάτε στις αιτιάσεις των δέκα αντιδημάρχων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;», ερωτά τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την αποδοχή του συνόλου του σχεδίου σωτηρίας που προτείνουν οι δέκα αντιδήμαρχοι. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης. 

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ 

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 

ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

ΘΕΜΑ: 10 ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS 

Κύριε πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί, 

Σας μεταφέρω χωρίς περαιτέρω σχόλια την κραυγή απόγνωσης των αντιδημάρχων δέκα μικρών νησιών, που προτού βυθιστούν στην εγκατάλειψη, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες τους προτείνουν την εκπόνηση σχεδίου σωτηρίας, προκειμένου να προστατευθούν έστω και την τελευταία στιγμή από την πολιτική των Μνημονιών και τις οδηγίες της Τρόϊκας. 

Επειδή δεν γνωρίζω εάν έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία στις αιτιάσεις των δέκα αντιδημάρχων (αν και θα έπρεπε) σας επισυνάπτω την επιστολή τους, όπως ακριβώς προωθήθηκε σε εσάς αλλά και τους λοιπούς αρχηγούς των κομμάτων:  (ακολουθεί η επιστολή των 10 Αντιδημάρχων).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...