Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Επιστολή αντιδημάρχου Μαθρακίου στον Υπουργό Υγείας για την έλλειψη γιατρού στο Μαθράκι και για τα προβλήματα με τη στελέχωση των μονοθέσιων Αγροτικών Ιατρείων στα άγονα και παραμεθόρια νησιά

«Κατ’ αρχή θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καινούριων καθηκόντων σας, ως Υπουργός Υγείας και να σας ευχηθώ επιτυχία στο έργο σας, εάν και αυτό είναι δεδομένο λόγω του ήθους, της εργατικότητας, της δικαιοσύνης και της πίστης σας ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αλλάξει σελίδα. Όπως και εσείς λέτε «αυτή η οικονομική κρίση ας μη γίνει σημείο αναφοράς για τα δεινά που...
θα ακολουθήσουν, αλλά σημείο αφετηρίας για μια καινούρια Ελλάδα».
Είμαι ο Αντιδήμαρχος από το ακριτικό νησί Μαθράκι του Δήμου Κέρκυρας. Ένα νησί από το σύμπλεγμα Διαπόντια Νησιά στα Β.Δ. σύνορα της Ελλάδας. Ορίζουμε σύνορα, ορίζουμε υφαλοκρηπίδα, ορίζουμε ΑΟΖ. Είμαστε ακρίτες, είμαστε για να κρατάμε Θερμοπύλες όπως πολλοί αναφέρουν περιπαικτικά. Όμως κανείς δε μας επιλύει τα δύο βασικά προβλήματα: προσβασιμότητα και παροχές υγείας (δηλαδή λιμάνι και αγροτικό ιατρό).
Έχουμε κατά καιρούς αποστείλει έγγραφα τόσο σε διάφορα Υπουργεία όσο και στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και στον Πρωθυπουργό, χωρίς ουσιαστική απάντηση. Όπως θα διαπιστώσετε και από τα συνημμένα έγγραφα που αφορούν το Υπουργείο σας, έχουμε ζητήσει (μαζί με τους συναδέλφους από τα άλλα δύο Διαπόντια Νησιά) συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ Καλλίρη, χωρίς μέχρι σήμερα αυτή να έχει πραγματοποιηθεί, αν και το έγγραφο έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο του 2013.
Θα ήθελα κ. Υπουργέ, να δώσετε προσοχή στο υπ’ αριθ. οικ. 30898/11-04-2013 έγγραφο, προς τον προκάτοχό σας Υπουργό Υγείας, ο οποίος σε απάντηση του με το υπ’ αριθ. 2312/23-04-2013 μας ενημερώνει ότι ήδη οι προτάσεις μας προωθήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ας προσπαθήσουμε μαζί κ. Υπουργέ, να βρούμε μία λύση ώστε να δώσουμε κίνητρα στους αγροτικούς γιατρούς, να ζητούν και να προτιμούν τα μονοθέσια Αγροτικά Ιατρεία στα άγονα και παραμεθόρια νησιά μας. Ο πληθυσμός σε αυτά τα μικρά νησάκια είναι γερασμένος. Η ανασφάλεια της έλλειψης ιατρού είναι ακόμα πιο αισθητή σε αυτή την ηλικία. Η μη δυνατότητα μιας απλής συνταγογράφησης είναι ότι το χειρότερο για έναν ηλικιωμένο.
Τέλος θέλω να εκφράσω το παράπονό μου για μια ακόμη φορά στους αρμόδιους και αυτή τη φορά σε εσάς, για το αν το Ιόνιο Πέλαγος ανήκει στην Ελληνική επικράτεια; Και να τι εννοώ: Σε δημοσίευμα της Πέμπτης 08/08/2013 το οποίο αναφέρει, ότι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου εσάς και του κ. Αβραμόπουλου ανακοινώθηκε η συγκρότηση διακλαδικών ομάδων υγειονομικού προσωπικού, 3 έως 6 γιατρών του Υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Κέντρου Υγείας, που θα μεταφέρονται με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε μικρότερα νησιά, για να παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους.
Τα πρώτα νησιά είναι ο Άγιος Ευστράτιος και τα Ψαρά (για το μήνα Αύγουστο). Θα ακολουθήσουν το Σεπτέμβριο τα νησιά Κάσος, Κάρπαθος, Λειψοί, Φούρνοι, Αστυπάλαια, Χάλκη και Καστελόριζο. Και ερωτώ κ. Υπουργέ πόσα από αυτά τα νησιά δεν έχουν καθόλου ιατρό είτε ειδικότητας είτε αγροτικό, όπως εμείς στο Μαθράκι;
Πιστεύω κ. Υπουργέ ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και πάντα να αναφερόμαστε στις αποφάσεις μας σε «Ελληνικά νησιά» με επιθετικό προσδιορισμό, όπως: μεγάλα- -μικρά – άγονα – παραμεθόρια – κατοικημένα – ακατοίκητα κ.λ.π. και να αφήσουμε τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς για αυτούς που δεν γνωρίζουν την Ελλάδα.
Είναι κακό να αισθάνεσαι παραγκωνισμένος από το ίδιο σου το κράτος, να νοιώθεις παραμελημένος, ανύπαρκτος και στο κάτω – κάτω να νοιώθεις και τον ρατσισμό σε ότι έχει να κάνει με τις αποφάσεις που αφορούν τα νησιά.
Αγαπητέ κ. Γεωργιάδη, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα σας ζητήσω να με συγχωρήσετε για το ύφος των γραπτών μου, αλλά πιστέψτε με, είμαι ένας αγανακτισμένος Έλληνας πολίτης, με ευθύνες όμως αφού ανήκω στην αυτοδιοίκηση αλλά με αυτοπεποίθηση ότι εάν συνεργαστούμε όλοι (από τον απλό πολίτη μέχρι τον Πρωθυπουργό) θα γυρίσουμε σελίδα, ώστε το όραμα του καθενός μας για μια άλλη Ελλάδα να γίνει πραγματικότητα.
Τώρα θα ήθελα να σας ζητήσω ένα ραντεβού προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ώστε και εσείς να έχετε τον κατάλληλο χρόνο, με τη συμμετοχή και άλλων Αντιδημάρχων των μικρών νησιών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, με κυρίαρχο θέμα την κάλυψη των μονοθέσιων, αγροτικών ιατρείων στα μικρά – άγονα και παραμεθόρια νησιά».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...