Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

985.000 € για έργα στα Διαπόντια Νησιά με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Χαντζηδάκη!

Αναγνωρίζοντας τη γεωστρατηγική θέση των Διαπόντιων Νησιών, με την αύξηση εξ αιτίας αυτών κατά πολύ της ΑΟΖ της χώρας, και στα πλαίσια συγκράτησης του πληθυσμού τους, με σημερινή του απόφαση ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Χαντζηδάκης, ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών και προτάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων των τριών νησιών, ενέκρινε την ένταξη νέου έργου με τίτλο: “Διαμορφώσεις – συντηρήσεις – αποκαταστάσεις κοινοχρήστων χώρων, οδικού δικτύου και κτιρίων Διαπόντιων Νησιών (Οθωνοί – Ερείκουσα – Μαθράκι)” προϋπολογισμού 985.000 €!
Το ποσό των 985.000 προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων από καθαρά Εθνικούς Πόρους.
Με το έργο προβλέπεται να γίνουν σε κάθε νησί, οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Παρεμβάσεις στο νησί των Οθωνών:

 • Συντήρηση οδικού δικτύου και ολοκλήρωση διαμόρφωσης παραλιακής ζώνης οικισμού Άμμου Οθωνών
Περιλαμβάνει εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση τοπικών βλαβών (λακκουβών) σε υφιστάμενα ασφαλτικά οδοστρώματα σε όλο το μήκος του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου του νησιού, στην κατασκευή τμηματικών ασφαλτικών ισοπεδωτικών στρώσεων σε υφιστάμενα ασφαλτικά οδοστρώματα προς αποκατάσταση εκτεταμένων βλαβών, ανωμαλιών, υποχωρήσεων κλπ.

Αποκατάσταση και τσιμεντόστρωση τμήματος δρόμου προς την προβλήτα στη θέση Φύκι.
Συντήρηση, διαμόρφωση και αποκατάσταση παραδοσιακού μονοπατιού από θέση Αργυράτικα έως Άγιος Γεώργιος.

Ολοκλήρωση διαμόρφωσης παραλιακής ζώνης οικισμού Άμμου με την ολοκλήρωση της κατασκευής πεζοδρομίων από θέση κτιρίου Αστυνομίας έως θέση Μώλος και στο νέο λιμάνι Άμμου, ασφαλτοστρώσεις δημοτικού parking και χώρου διαχείμασης αλιευτικών σκαφών, κατασκευή τοιχίου στη θέση Αστυνομία για την προστασία του παραλιακού δρόμου από τη διάβρωση εξ αιτίας των κυματισμών και τέλος κατασκευή χαμηλού τοιχίου σε τμήματα στην εξωτερική πλευρά των πεζοδρομίων για την αποτροπή μεταφοράς φερτών υλικών επί του οδοστρώματος από τους κυματισμούς κατά την χειμερινή περίοδο.
Ηλεκτροφωτισμός ολόκληρης της παραλιακής ζώνης οικισμού Άμμου από θέση Μώλος έως λιμάνι Αυλάκια με τοποθέτηση παραδοσιακών φωτιστικών σωμάτων, γηπέδων μπάσκετ και 5Χ5, καθώς και της παιδικής χαράς.
 • Συντήρηση παραδοσιακού φάρου στη θέση Καστρί και κτιρίου Λαογραφικού Μουσείου (πρώην Β’ Δημοτικό Σχολείο) Οθωνών

 • Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου του παραδοσιακού φάρου στη θέση Καστρί, καθώς και του κτιρίου του πρώην Β’ Δημοτικού Σχολείου το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως Λαογραφικό Μουσείο.


  Παρεμβάσεις στο νησί της Ερείκουσσας:
  • Πλακόστρωση συνοικίας Δέντρα – Ολοκλήρωση πλακόστρωσης συνοικίας Πόρτο Ερείκουσας
  Με την πλακόστρωση που προβλέπεται να γίνει στο κεντρικό δρόμο του οικισμού Δέντρα θα αναδειχτούν τόσο η παλαιότητα των κτιρίων του οικισμού όσο και η θέση που βρίσκεται αυτός, καθώς έχει οπτική επαφή με το νησί των Οθωνών. Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει μήκος περίπου 300 μέτρων και πλάτος 3 μέτρων.

  Η συνοικία Πόρτο, που είναι και η κύρια συνοικία του νησιού, έχει πλακοστρωθεί κατά ένα μέρος από παλαιοτέρα κοινοτικά προγράμματα. Η ανάδειξη της θα ολοκληρωθεί μέσα από κατασκευή του υπολοίπου με πλακόστρωτο
  • Δρόμος Πόρτου – Φύκι Ερείκουσας: Ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης και πεζοδρομίων- ηλεκτροφωτισμός.
  Ο συγκεκριμένος δρόμος ενώνει τους παραπάνω οικισμούς, όπου υπάρχουν και τα δυο λιμάνια του νησιού. Το έργο ξεκίνησε με πόρους της πρώην Κοινότητας Ερείκουσας και παραδόθηκε το 2013 ημιτελές λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Να σημειωθεί ότι η ασφαλτόστρωση έχει καλύψει μόνο τα 170 μέτρα από τα 680 που είναι το συνολικό μήκος του δρόμου και έχουν πλακοστρωθεί πεζοδρόμια συνολικού εμβαδού 800 τ.μ. σε σύνολο 1200 τ.μ., χωρίς να έχει τοποθετηθεί καθόλου φωτισμός.
  Με το υποέργο θα ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου, η πλακόστρωση των πεζοδρομίων και ο φωτισμός του δρόμου με παραδοσιακούς φωτιστικούς στύλους.


  Παρεμβάσεις στο νησί του Μαθρακίου:
  • Ανάπλαση Αθλητικού Κέντρου Μαθρακίου και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για διοργάνωση εκδηλώσεων
  Με το υποέργο θα γίνει ανάπλαση του Αθλητικού Κέντρου Μαθρακίου που περιλαμβάνει το γήπεδο 5Χ5 και το γήπεδο μπάσκετ. Προβλέπεται να γίνει πλακόστρωση των διαδρόμων, σύνδεση των φωτιστικών σωμάτων με το δίκτυο της Δ.Ε.Η., τοποθέτηση σκέπαστρου, αλλαγή πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο 5Χ5 και άλλες εργασίες.
   
  • Συντήρηση οδικού δικτύου Μαθρακίου

  Με το υποέργο προβλέπεται να γίνουν συντηρήσεις, διαπλατύνσεις, επεκτάσεις και κατασκευή τεχνικών έργων, σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του νησιού και όπου κριθούν αναγκαίες, καθώς και κατασκευή γεφυριού στη θέση Καραγκιουλάτικα και κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στη θέση Απιδιές, Αγουρίδη, Πορτέλο – Άγιοι Ανάργυροι για την αποφυγή κατολισθήσεων.


  Δείτε την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στη Διεύθυνση:

  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛΛ5Φ-Η7Ξ   

   
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...