Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Γκερέκου προς Υπουργό Ναυτιλίας: Τροποποιήστε το διαγωνισμό για τα Διαπόντια!

Προς:
κ. Μ. Βαρβιτσιώτη
Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου
15 Οκτωβρίου 2013

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Απευθύνομαι με την εν λόγω επιστολή για να καταδείξω την επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των Διαποντίων Νήσων (νήσων Ερείκουσας, Μαθρακιού, Οθωνών) με την Κέρκυρα.
 Εδώ και χρόνια η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών αυτών με την Κέρκυρα εξυπηρετείται...
κυρίως με τη γραμμή Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων και μέσω ενός οχηματαγωγού Ε.Γ./Ο.Γ. Το πλοίο αυτό, ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων φορτηγών, δομικών μηχανημάτων καθώς και πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων και καυσίμων σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή  παρακώλυση των εμπορικών, οικοδομικών και άλλων δραστηριοτήτων λόγω του υπέρογκου κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών, όπως αυτό προκύπτει, είτε από τη ναύλωση πορθμείου, είτε από την υπερτιμολόγηση των μεταφορικών ναύλων από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη γραμμή. Η δε χωρητικότητα του πλοίου δεν επαρκεί για τη μεταφορά αυτοκινήτων τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτρέποντας έτσι τη μετακίνηση και τη διαμονή τουριστών στα νησιά αυτά.

Επί πολλά χρόνια οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών ζητούν την τροποποίηση της γραμμής «Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων» με τη δρομολόγηση και πορθμείου «ανοικτού τύπου» για την εκτέλεση συγκεκριμένων δρομολογίων τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες. Προτείνεται επίσης η αύξηση των δρομολογίων της άλλης ακτοπλοϊκής γραμμής «Αγίου Στεφάνου – Διαποντίων Νήσων» με συγκεκριμένη κατανομή ανά περίοδο του έτους. Εκτιμάται δε ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επιβατών, θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευμάτων, οχημάτων, υλικών και καυσίμων και θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός λόγω κατάργησης του υφιστάμενου μονοπωλίου. Υπολογίζεται επίσης ότι με τις αλλαγές αυτές θα μειωθεί το συνολικό κόστος λειτουργίας για τις δύο άγονες γραμμές. Εξ όσων γνωρίζω, κάτοικοι και επαγγελματίες των Διαποντίων Νήσων σας έχουν αποστείλει εγγράφως αναλυτική ενημέρωση για την ισχύουσα κατάσταση καθώς και πλήρη τεκμηρίωση των προτεινόμενων αλλαγών.

Με τη βεβαιότητα ότι η προτεινόμενη λύση θα λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών σάς καλώ να την εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή, εν όψει μάλιστα του επικείμενου διαγωνισμού για τη γραμμή «Κέρκυρα – Διαπόντια Νησιά».    
    
Με εκτίμηση,
Α. Γκερέκου
Βουλευτής Κέρκυρας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...