Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Απολογισμός πεπραγμένων 3ετίας και προγραμματισμός νέας 5ετίας από τον Αντιδήμαρχο Οθωνών Αναστάσιο Κασίμη

Φίλες και Φίλοι,

Αναλάβαμε τις τύχες της Δημοτικής Ενότητας Οθωνών σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας, που συνέπεσε και με την συνένωση του νησιού μας με το Δήμο της Κέρκυρας.
Οι πιστώσεις που μπορούσαμε να διεκδικήσουμε από το Δήμο Κέρκυρας ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές, λόγω των περικοπών των χρηματοδοτήσεων που έχουν γίνει από το Κεντρικό Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης η γραφειοκρατία μεγάλη σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
Γρήγορα καταλάβαμε ότι έπρεπε να...
στραφούμε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα υποδομής στους Οθωνούς, και αυτό κάναμε εγκαίρως.

Καταρχήν στραφήκαμε προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δώσαμε αγώνα με τα άλλα μικρά νησιά του Ιονίου για την έγκριση του προγράμματος ΟΣΑΜΝ συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000€ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και πετύχαμε την ένταξη σε αυτό των παρακάτω έργων για το νησί μας:
 • 878.000€ για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας και την ανάδειξη κοινοχρήστων χώρων, οικισμών, μονοπατιών και σημείων ενδιαφέροντος των Οθωνών. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η δημοπράτηση του μεγάλου αυτού έργου.
 • 260.000€ για την προμήθεια τριών (3) οχημάτων πολλαπλής χρήσης (πυροσβεστικό – καλαθοφόρο) για τα Διαπόντια Νησιά. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί αναμένεται η δημοπράτηση της προμήθειας.
 • 180.000€ για την προμήθεια σκάφους ασθενοφόρου – διάσωσης για τα Διαπόντια Νησιά.

Μαζί με τα άλλα Διαπόντια Νησιά πετύχαμε το κλείσιμο των χωματερών στα νησιά μας και την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Κέρκυρας, με την έγκριση από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος του ποσού των 550.000€ για την προμήθεια μηχανικού εξοπλισμού συλλογής & μεταφοράς των οικιακών απορριμάτων & ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο διαγωνισμός έγινε στις 7 Μαΐου 2014.

Δεν μείναμε μόνο στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες εξασφαλίσαμε δια μέσου της Περιφέρειας από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και του Υπουργείου Ανάπτυξης με αποφάσεις του Υπουργού, και χωρίς να επιβαρύνουμε το Δήμο με ούτε ένα ευρώ, τα παρακάτω ποσά:

 • 24.600€ για την ολοκλήρωση του φακέλλου και της προμελέτης του έργου βελτίωσης και προστασίας του λιμανιού Αυλάκια και της προβλήτας Φύκι. Η προμελέτη ανατέθηκε σε έγκριτο μελετητικό γραφείο λιμενικών των Αθηνών και παραδόθηκε ήδη.
 • 10.455€ για την περιβαλλοντική μελέτη του ανωτέρω έργου. Η μελέτη έχει παραδοθεί.
 • 72.084€ για την οριστική μελέτη του ανωτέρω έργου. Η οριστική μελέτη είναι έτοιμη για δημοπράτηση.
 • 101.000€ για τον ηλεκτροφωτισμό της παραλιακής ζώνης και του Αθλητικού Κέντρου Άμμου και των συνοικιών του νησιού. Η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε και αναμένεται η δημοπράτησή του.
 • 379.000€ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του νησιού και την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης και διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης του Άμμου. Συντάσσεται η μελέτη των έργων.
 • 45.000€ για τη συντήρηση του Φάρου Καστρί και του Λαογραφικού Μουσείου ( πρώην Δημοτικό Σχολείο Σταυρού).

Εκτός από την ένταξη των ανωτέρω νέων αναπτυξιακών έργων και μελετών για το νησί μας έγινε:
 • Η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του έργου της ασφαλτόστρωσης, της διαμόρφωσης της πλατείας Άμμου και της κατασκευής πεζοδρομίων από τον Άμμο μέχρι τα Αυλάκια, που είχε δημοπρατηθεί από την προηγούμενη Κοινοτική Αρχή.

Επίσης με τα ψίχουλα που μας δόθηκαν από τον προϋπολογισμό του Δήμου και τις συνεισφορές συμπατριωτών μας, τους οποίους ευχαριστούμε δημοσίως, στα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας μας είναι και:
 • Η προμήθεια και τοποθέτηση παγκακιών σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων από συνδρομές φίλων.
 • Η αγορά και τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων τοπωνυμίων σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού από συνδρομές φίλων.
 • Η διαμόρφωση και η δεντροφύτευση όλου του παραλιακού μετώπου και του χώρου του parking στο Άμμο, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
 • Η κατασκευή ξύλινων διαδρόμων για πρόσβαση των λουόμενων στην παραλία, και επίσης η τοποθέτηση μόνιμων κάδων απορριμάτων.
 • Παραχωρήσαμε το κτίριο του πρώην Κοινοτικού Γραφείου για χρήση στον πολιτιστικό σύλλογο “Οι Οθωνοί”.
 • Έγινε κατασκευή νέου μνημείου των Χαμένων Ναυτικών μας, ύστερα από δωρεά συμπατριώτη μας.
 • Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημά μας, οι Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον Άμμο, με τον καθορισμό χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων κατά τους θερινούς μήνες.
 • Είναι σε εξέλιξη η οριοθέτηση του ποταμιού στον Άμμο για την διάσωσή του από καταπατήσεις.
 • Μαζί με τα υπόλοιπα Διαπόντια Νησιά και τα μικρά νησιά της χώρας, που με την αδικία του Νόμου Ραγκούση δεν έγιναν Δήμοι, πετύχαμε την τροποποίηση του Νόμου, και έτσι ο εκάστοτε εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στα Νησιά μας είναι ταυτόχρονα και Αντιδήμαρχος, ανεξάρτητα από τη βούληση του εκάστοτε Δημάρχου.
 • Με παράστασή μας στο Υπουργείο Υγείας επανήλθε η υποχρεωτική θητεία ως Αγροτικών Ιατρών όλων των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών. Επιπλέον πετύχαμε σε κάθε προκήρυξη για στελέχωση Αγροτικού Ιατρείου ως κίνητρο να αναφέρεται αν το αγροτικό ιατρείο διαθέτει δωρεάν οίκημα για την στέγαση του Ιατρού.
 • Με συνεχείς παρουσίες μας στα τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ αναδείξαμε τα προβλήματα του νησιού μας και το προβάλαμε όσο ποτέ.

Φίλες και Φίλοι,

Με την ψήφο σας, την επόμενη 5ετία θα δώσουμε έμφαση για την υλοποίηση, με ταχύτατους ρυθμούς, όλων των ανωτέρω ενταγμένων έργων, χωρίς να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ για το νησί μας.
Παράλληλα θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση για την ένταξη επιπλέον νέων έργων σε νέα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
Ως πρώτο στόχο μας έχουμε την εξεύρεση χρημάτων για την υλοποίηση του λιμανιού στα Αυλάκια, καθώς και για την ύδρευση του Άμμου και όλων των υπολοίπων οικισμών του Νησιού.

Φίλες και Φίλοι,

Τα ανωτέρω ποσά που εξασφαλίσαμε από όλες τις ανωτέρω πηγές χρηματοδοτήσεων είναι τεράστια και πρωτόγνωρα όχι μόνο για το νησί μας, αλλά ακόμη και για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κέρκυρας.
Με την υλοποίηση όλων των ανωτέρω εγκεκριμένων έργων και αυτών που θα προγραμματιστούν την επόμενη 5ετία, θα αλλάξει η σημερινή μορφή του νησιού μας που όλοι γνωρίζουμε.
Έχουμε αντίπαλο μόνο τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τίποτα άλλο!

Κάναμε πολλά....μπορούμε περισσότερα...γατί και την εμπειρία αποκτήσαμε και τα προβλήματα των Οθωνών γνωρίζουμε!!!                                                                    Ο Αντιδήμαρχος Οθωνών


                                                                       Αναστάσιος Κασίμης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...