Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

" Ο Καλλικράτης στο μεγαλείο του"

Eπιστολή με θέμα «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ» απέστειλαν προς τους αρμόδιους οι αντιδήμαρχοι των Διαποντίων Νήσων.
Η επιστολή έχει ως εξής:


ΠΡΟΣ:
    ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΚΥΡΙΟ ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ
  
    ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΚΥΡΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
  
    ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΤΟΛΙΟ
  
  
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
    ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΚΥΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
  
    ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
    ΚΥΡΙΟ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ
  
    ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
    ΚΥΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΕΠΕΚΛΗ
  
    ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
    ΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ


ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ»

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατ’ αρχή θέλουμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας, στο Υπουργείο Εσωτερικών και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Παίρνοντας αφορμή από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2014 και συνεκτιμώντας την πρώτη αδικία του Καλλικράτη να μην εφαρμοστεί κάθετα το «Κάθε νησί και Δήμος», εξαιρούνται μόνο Δέκα* νησιά της Ελλάδας χωρίς μέχρι σήμερα κάποιος αρμόδιος να έχει δώσει απάντηση εις το γιατί.
    Στις 18 Μαΐου 2014 οι κάτοικοι των Νησιών Μαθράκι, Οθωνοί και Ερείκουσα (Διαπόντια Νησιά) αποφάνθηκαν με την ψήφο τους, σε ποιους εμπιστεύονται να τους εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πολυνησιακού Καλλικρατικού Δήμου Κέρκυρας.
    Ο υποτιθέμενος όμως «Δημοκρατικός» ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αυθαίρετα αποφασίζει ότι τα Διαπόντια πρέπει να διοικηθούν βάση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης από τη μειοψηφία και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες και σε κάποιες περιπτώσεις από ανθρώπους που δεν είναι καν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δημοτικών Κοινοτήτων των νησιών μας.
    Πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι παράλειψη και προχειρότητα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, άκρως αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική, δηλαδή τα νησιά να διοικούνται από εκλεγμένους των μειοψηφησάντων συνδυασμών και όχι των πλειοψηφησάντων των Δημοτικών τους Ενοτήτων. Αυτό είναι ένα από τα πολλά ευτράπελα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που άμεσα θα πρέπει να διορθωθεί. Συγκεκριμένα: Στην Ερείκουσα εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος με 5 ψήφους – τα ευτράπελα του Νόμου – και όχι ο ανθυποψήφιος που πήρε 97.
    Ο Δήμος Κέρκυρας αποτελείται από τέσσερα νησιά με διαφορετικές οντότητες, την Κέρκυρα, το Μαθράκι, τους Οθωνούς και την Ερείκουσα. Αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας όταν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όσοι δεν είναι ίσοι.
    Η νησιωτικότητα δυστυχώς δεν είναι πλεονέκτημα και ειδικά για τα μικρά νησιά. Τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας δεν δημιουργούν προβλήματα συγκυριακής φύσης, αλλά προβλήματα που έχουν στη βάση τους το μόνιμο φαινόμενο της γεωγραφικής ασυνέχειας. Η φυσική ασυνέχεια του γεωγραφικού χώρου είναι σαφές ότι δημιουργεί προβλήματα στην συνεκτικότητα, στη λειτουργία και στην ολοκλήρωση του οικονομικού και του κοινωνικού χώρου.
    Το μικρό μέγεθος του νησιού, τόσο ως προς την έκταση όσο και προς τον πληθυσμό, συνεπάγεται μικρή αγορά και επομένως μικρή τοπική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα καθιστά αδύνατη τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και συγκέντρωσης – απαραίτητα στοιχεία για τη μείωση του κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα η μικρή έκταση συνεπάγεται περιορισμό στους φυσικούς πόρους και έλλειψη ενδοχώρας, γεγονός που καθιστά εύθραυστη την περιβαλλοντική ισορροπία και αναγκαία την περιβαλλοντική διαχείριση.
Ακόμη λόγω της πολύ μικρής γεωγραφικής έκτασης των νησιών, με ελάχιστους κατοίκους, αισθητή τη γεωγραφική απομόνωση και σχεδόν παντελή έλλειψη υποδομών συνεπάγεται μία σειρά περιορισμών που προκύπτουν: α) από την ορεινότητα, β) από την έλλειψη χώρων για την ανάληψη παραγωγικών δραστηριοτήτων, γ) από την έλλειψη χρήσης γης, δ) από την ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, ε) από το αυξημένο κόστος παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και στ) από υποβαθμισμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες (επιχειρηματικότητα, επενδύσεις κ.λ.π). Έτσι η βιώσιμη ανάπτυξη και η ελκυστικότητα των νησιών μηδενίζεται. Είναι αναγκαία λοιπόν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και άρση της απομόνωσης αυτών που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αυτοδιοίκηση των μικρών αυτών νησιών είτε σαν αυτόνομοι νησιωτικοί δήμοι είτε σαν συμπολιτείες συμπλεγμάτων ή όμορων νησιών, όπως έχουμε προτείνει στους προκατόχους σας.
Αποτέλεσμα της αυτοδιοίκησής των μικρών νησιών θα είναι να ξανακερδηθούν τα προνόμια που χάθηκαν (άγονα και παραμεθόρια νησιά με ό, τι αυτό σημαίνει για ΣΑΤΑ, προσωπικό, επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας, διαχείριση δικτύου ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα κ.λ.π) από την συνένωση των πρώην νησιωτικών κοινοτήτων με τον Δήμο Κέρκυρας.
Δεν είναι τυχαίο, κύριε υπουργέ, ότι η νησιωτικότητα προσδιορίζεται από τη συνθήκη της Λισσαβόνας όπου καλείται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα όπως είναι τα μικρά νησιά (άρθρο 174 παρ. 3) και από το Σύνταγμα μας (άρθρο 101 παρ. 4) όπου αναφέρεται ρητά ότι: «ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».
Εξάλλου μόνο δέκα* (10) μικρά νησιά σε όλο τον Ελλαδικό νησιωτικό χώρο δεν είναι αυτοδιοίκητα και ανήκουν σε τέσσερις μεγαλύτερους νησιωτικούς Δήμους. Τι ζητάμε λοιπόν; Το αυτονόητο: Ισονομία και Ισοπολιτεία, για όλα τα ομοειδή νησιά της Ελλάδας.
Ας μας επιτρέψετε κ. Υπουργέ να παραποιήσουμε λίγο τα λόγια του Μάρτιν Λόυθερ Κινγκ, από τον περίφημο λόγο του «I have a dream» «Έχουμε λοιπόν ένα όνειρο ότι κάποια μέρα τα τρία (3) νησάκια “Μαθράκι – Οθωνοί – Ερείκουσα” καθώς και τα υπόλοιπα επτά, θα ανήκουν σε μία χώρα όπου δε θα κρίνονται από τη φυσική τους ομορφιά ή από τη γεωγραφική τους θέση, αλλά από το περιεχόμενό τους, από το ανθρώπινο δυναμικό, από τους ακρίτες όπου με τόσες αντίξοες συνθήκες επιβίωσης επιμένουν να ζουν πάνω σε αυτά.....… Εκείνο για το οποίο, η δικιά μας γενιά θα μετανιώσει πικρά δεν είναι τόσο η σκληρότητα και οι αδικίες των κακών αποφάσεων όσο η απαράδεκτη απραξία αυτών που μπορούν να νομοθετήσουν και να φέρουν «δικαιοσύνη», εφαρμόζοντας τις αξίες της ισότητας και δεν το κάνουν………».
Είμαστε νησιά με ιδιαιτερότητες.
Είμαστε νησιά με ειδικές ανάγκες.
Όμως κάθε νησί είναι ξεχωριστό και κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί την ιδιαιτερότητα αυτή.
Είμαστε Έλληνες πολίτες που ζούμε πάνω σε αυτά τα νησιά και έχουμε ίσα δικαιώματα.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας στο θέμα μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλεται προσωπικά στην υιοθέτηση και νομοθετικά της πρότασης για την Διοικητική αυτονόμηση των δέκα* μικρών νησιών. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αργυρός Ε. Σπυρίδων    Αργυρός Ν. Σπύρος    Κασίμης Αναστάσιος

(Δημοτική Νησιωτική Ενότητα Μαθρακίου)  


(Δημοτική Νησιωτική Ενότητα Ερείκουσας)  


(Δημοτική Νησιωτική Ενότητα Οθωνών)

* Τα δέκα μικρά νησιά βρίσκονται στα συμπλέγματα νησιών:
Α) Επτάνησα: Μαθράκι, Οθωνοί, Ερείκουσα, Κάλαμος, Καστός, Αντικύθηρα
Β) Κυκλάδες: Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...