Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

"Άλλοι ψηφίζουν για μας.."

Επιστολή προς τους αρμόδιους με θέμα "ΑΛΛΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ" έστειλε ο Αντιδήμαρχος Κάλαμου του Δήμου Λευκάδας Φώτης Σώλος.
Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι,
Οι κάτοικοι του Καλάμου αποφάνθηκαν με τη ψήφο τους, ποιον εμπιστεύονται να τους εκπροσωπήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου Λευκάδας.
Δυστυχώς όμως για αυτούς δεν αποφασίζουν οι ίδιοι  αλλά  οι κάτοικοι της Λευκάδας.
Έτσι λοιπόν αυτός που πήρε πολύ λιγότερους ψήφους από εμένα και μειοψήφησε στον Κάλαμο,   θα είναι ο αντιδήμαρχος του νησιού.
Αντίστοιχα στη Δημοτική Κοινότητα την πλειοψηφία των μελών  και το Πρόεδρο στο Συμβούλιο της δεν τον εκλέγει ο συνδυασμός που πλειοψηφεί εδώ, αλλά ο συνδυασμός που πλειοψηφεί στη Λευκάδα και μειοψηφεί στον Κάλαμο!
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι)
που ανήκουν στο Δήμο Κέρκυρας.
Στα τέσσερα από τα πέντε νησιά του Ιονίου που ανήκουν σε μεγαλύτερους νησιωτικούς δήμους εκλέχτηκαν άλλοι από αυτούς που ψηφίστηκαν!
Εκφράζουν τη λαϊκή βούληση όλα αυτά;
Γιατί στη Σίκινο και στην Ανάφη που έχουν μικρότερο πληθυσμό από τον Κάλαμο και από πρώην Κοινότητες έγιναν Δήμοι με τον νόμο 3852/10 (Καλλικράτη) ο πολίτης να μπορεί να εκλέγει απευθείας τους αντιπροσώπους του και στον Κάλαμο όχι; Είναι σωστό η ψήφος του του συμπατριώτη μου να μην είναι ισοδύναμη με τη ψήφο του Σικινιώτη και του Αναφιώτη;
Όταν πήγα να ψηφίσω, στο τραπέζι ήταν πέντε συνδυασμοί.
Από αυτούς οι δύο είχαν τοπικό συμβούλιο, ενώ άλλοι δύο είχαν σαν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανθρώπους που όχι μόνο δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον Κάλαμο αλλά ήταν και παντελώς άγνωστοι στο νησί!
Σκεφτείτε λοιπόν, τι θα γινόταν αν ένας τέτοιος συνδυασμός  πλειοψηφούσε στη Λευκάδα;
Αυτοί που θέλουν  να διοικούν τον Κάλαμο από τη Λευκάδα με τηλεκοντρόλ ας μας πουν πόσες  φορές έχουν επισκεφτεί το νησί στο χρόνο, στα δύο χρόνια, ή στα τριάμισυ χρόνια αυτής της δημοτικής τους θητείας;
Ο Δήμος βάσει του Καλλικράτη αποτελείται από τρία νησιά που αποτελούν τρεις διαφορετικές οντότητες, την Λευκάδα, τον Κάλαμο και τον Καστό. Ο Κάλαμος και ο Καστός  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν χωριά ή σαν προάστια της Λευκάδας,αλλά σαν ξεχωριστά νησιά με ιδιαίτερη προσοχή στη διαφορετικότητά τους.
Ιστορικά και διοικητικά η πορεία αυτών των νησιών δείχνει ότι ήταν για αιώνες αδελφά νησιά και αποτελούσαν τον Δήμο Καρνίων.

Η  νησιωτικότητα προσδιορίζεται από τη συνθήκη της Λισσαβόνας όπου καλείται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα όπως είναι τα μικρά νησιά (άρθρο 174&3) και από το Σύνταγμα (άρθρο 101&4) όπου αναφέρεται ρητά ότι: «ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».
Αυτό που φωνάζει όλος ο κόσμος εδώ είναι ότι έγινε υφαρπαγή ψήφου και αυτοί που εκλέχτηκαν δεν τους ψηφίσαμε και δεν μας αντιπροσωπεύουν.
Παραβιάζεται λοιπόν η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ.
Εξάλλου εγώ ο ίδιος μαζί με τους άλλους αντιδημάρχους των μικρών νησιών που υπάγονται σε σας έστειλα δύο επιστολές με συγκεκριμένες προτάσεις για το αυτοδιοίκητο των νησιών μας.
Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να υπερασπιστώ τη βούληση των συμπατριωτών μου με κάθε νόμιμο μέσο και σας ζητώ να συναντηθούμε ΑΜΕΣΑ για την περαιτέρω επίλυση του προβλήματος.
Ο  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΟΥ

ΦΩΤΗΣ   ΣΩΛΟΣ
2014-06-15
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...