Ιστορία

H αρχαία Οθρωνος, επίσημα ονομαζόμενη Οθωνοί. Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Οθρωνός στον Ησύχιο τον 3ο π.Χ. αιώνα , το όνομα Οθωνοί στον Προκόπιο τον 6ο μ.Χ. αιώνα, αλλά και ως Θορωνός είχε αναγραφεί από τον Πλίνιο τον 10 αιώνα μ.Χ.. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι Οθωνοί ήταν ένα από σημεία που είχαν επιλεγεί στην αλυσίδα που ξεκινούσε από την Ρώμη και έφθανε στις Ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και με το άναμμα φωτιών μετέδιδαν ταχύτατα επείγοντα μηνύματα. Σε έγγραφο του 1383 αναφέρεται ότι ο Κάρολος Γ΄ του Δυρραχίου, παραχωρεί την επικαρπία των νήσων στον Κερκυραίο Θ. Σκαλίτη. Άρα κατά την εποχή εκείνη τα νησιά ήταν κατοικημένα, αφού είχαν γεωργική παραγωγή και εισοδήματα. Ο πραγματικός όμως εποικισμός των Οθωνών άρχισε μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, όταν ο Τουρκικός στόλος καταστράφηκε και οι νησιώτες άρχισαν να μετακινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι Οθωνοί εποικίστηκαν κυρίως με οικογένειες που ήλθαν στο νησί από τους Παξούς αλλά και την ΄Ηπειρο. Οι κάτοικοι των Οθωνών αγωνίστηκαν με σφοδρότητα πολλές φορές κατά των πειρατών της Μπαρμπαριάς και τους Αλτζερίνους. Στο κέντρο περίπου του νησιού στο ύψωμα ‘Καλοδίκι’ και σε υψόμετρο 217 μ. υπάρχει στην περιοχή Σταυρός, ένα μνημείο, ένας κάτασπρος πέτρινος Σταυρός, για να θυμίζει ότι στο σημείο αυτό το 1537 αποβιβασθέντες στο νησί πειρατές του περιβόητου Χαιντερίν Μπαρμπαρόσα, μετά από μεγάλη μάχη έσφαξαν έναν μεγάλο αριθμό ντόπιων

Tον 16ο αιώνα κατοικήθηκαν πρώτη φορά οι Οθωνοί από οικογένειες των Παξών και, στη συνέχεια, καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν, οι κάτοικοι μετοίκησαν στο Mαθράκι και στην Ερεικούσσα.

Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα 3 Διαπόντια νησιά που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Ανήκει στη νομαρχία Κέρκυρας και αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα. και απέχει 7,5 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.
Η βλάστηση στο νησί είναι αρκετά πλούσια.. Στο βορειοανατολικό άκρο υπάρχει ο χαρακτηριστικός φάρος του νησιού ενώ στα δυτικά υπάρχει μεγάλο σπήλαιο γνωστό σαν "Σπηλιά της Καλυψώς" αφού εκεί είναι το μέρος που σύμφωνα με την παράδοση κρατήθηκε αιχμάλωτος από αυτή ο Οδυσσέας. Σπηλιά της Καλυψώς, μια βραχώδης κοιλότητα με κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά. Από τη σπηλιά της Καλυψώς και μετά εκτείνονται οι δυτικές ακτές του νησιού, άγριες στην πλειοψηφία τους με πολλούς ύφαλους και βραχονησίδες, που όμως πού και πού διακόπτονται από ήμερους κολπίσκους
Οι Οθωνοί είναι τα μεγαλύτερο από τα τρία Διαπόντια Νησιά και η αριστοκρατική κοιτίδα των οικογενειών που διεσπάρησαν στα άλλα νησιά.
Παλιότερα ήταν έδρα του Δήμου Διαποντίων Νήσων και σήμερα αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του μεγάλου Δήμου Κέρκυρας.
Το νησί έχει πλούσια βλάστηση, ενώ εντύπωση προκαλεί η γεωμορφολογία του εδάφους.
Πανέμορφες εκκλησίες και παραδοσιακά σπίτια είναι αυτά που στολίζουν πραγματικά το νησί, το οποίο έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, μέσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Διαποντίων.
Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού υπάρχει φάρος μεγάλης έντασης, εξ ου προφανώς και η παρετυμολογία του Οθωνός σε Φανός (Fano) στους διεθνείς χάρτες.
Από τα υπάρχοντα τοπωνύμια και τις σχετικές παραδόσεις αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως ότι το νησί υπήρξε θέατρο ιστορικών και πολεμικών γεγονότων στην εσχατιά αυτή του Ιονίου και της Ελλάδος.
Οι κάτοικοι του νησιού μέχρι σήμερα δείχνουν «βενετσιάνικα κάστρα» στα δυο ψηλά σημεία του νησιού, στο Μεροβίγλι και το Χωριό. Επίσης ονομάζουν «Καστρί» ερείπια προς το Φανάρι και δείχνουν στη «Μπαταρία» τα προχώματα «όπου είχαν τοποθετήσει οι Βενετσιάνοι τα κανόνια τους και χτυπούσαν τους Γάλλους. Οι Γάλλοι όμως εβγάλανε τους Βενετσιάνους κι εκάψανε τις δυο εκκλησιές. Ονομάζουν «του Φραντσέζου κουκούλι», τόπο όπου ίσως υπήρξε τάφος Γάλλου στρατιώτη της ναπολεόντειας εποχής.
Τελειώνοντας, θα πρέπει βέβαια να κάνουμε λόγο και για τη σπηλιά της Καλυψώς (γραφικό σπήλαιο της δυτικής ακτής με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 10-15 μ. και ύψος 20 μ.), στην οποία η Καλυψώ -σύμφωνα με την παράδοση- είχε κρατήσει αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...